GIS

We gebruiken in bijna alle projecten geografische data, die wij ook wel delen met het publiek en/of de opdrachtgever. Een van de gereedschappen die wij veel gebruiken is GIS: Geographic Information System. Hierbij maken we onderscheid tussen online en offline gebruik.

Online GIS

Kaarten, data en verhalen die we publiceren, publiceren we op ons eigen ArcGIS kanaal (https://rom3d.maps.arcgis.com). Deze pagina werken we bij zodra we een nieuwe kaart of een nieuw verhaal publiceren. In sommige gevallen kiest de opdrachtgever ervoor om het niet via de ROM3D ArcGIS account te publiceren, maar via haar eigen kanaal. In dat geval staan de kaarten niet op ons eigen kanaal.

Offline GIS

Voor sommige projecten is het handiger om niet online te werken, maar juist offline. In dat geval kiezen wij er vaak voor om een QGIS-project op te zetten en deze te delen met de opdrachtgever. Zodoende kan hij/zij gebruik maken van de kaarten en kaartlagen die wij beschikbaar stellen voor de opdrachtgever en kan de opdrachtgever gebruik maken van alle handige eigenschappen van QGIS. Wij leveren dan een compleet project. Daarbij kan de opdrachtgever zelf kiezen tussen basaal GIS-gebruik, zoals lagen aan en uit zetten, maar wanneer hij/zij dat wil kan hij/zij zelf ook data toevoegen en bewerken. Op afstand bieden we hierbij ondersteuning. Een succesvol project op deze manier is onder andere onze ZonneGIS – een landelijk kaartsysteem waarbij ontwikkelaars belemmeringen en kansen kunnen vinden voor het ontwikkelen van een zonnepark.