Win3D

Met Win3D lopen, vliegen of rijden mensen virtueel door het landschap om rond te kijken hoe dat landschap er in 3D uit ziet. We kunnen van het 3D-model hoogwaardige afbeeldingen en filmpjes maken. ROM3 gebruikt Win3D in interactieve sessies, voor ontwerpsessies en voor online of offline communicatie. De 3D-visualisaties helpen bij de beoordeling van de ruimtelijke en landschappelijke impact van bijvoorbeeld windmolens, zonnepanelen, beplanting of andere ruimtelijke ingrepen in het landschap.

Het 3D model van Nederland in Win3D is gebouwd op basis van geo-data. Elementen in het model, zoals het terrein, de gebouwen en de bomen, zijn gevormd aan de hand van het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN4). Door AHN4 te combineren met bronnen zoals de topografische kaarten van Nederland (TOP10NL) en de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) kunnen we van tweedimensionale data een 3D-model maken. Voor de bomen maken we gebruik van het Boomregister. De in Win3D gecreĆ«erde 3D-scenarioā€™s kunnen als geo-data worden gebruikt om kaarten te maken.

Lees meer: wat is Win3D?

 

Contactpersoon: Willem Rienks

 

Wat kunnen we met Win3D?

 

 

Interactieve 3D-beelden

 

De besturing van Win3D is gebaseerd op 3D-games. Gebruikers kunnen zelf door het landschap bewegen en alle mogelijke kijkrichtingen uitproberen. Ook kan in korte tijd een uitgebreide reeks met 3D-beelden worden gemaakt. Dit is een groot voordeel ten opzichte van fotovisualisaties, waarbij eerst fotoā€™s moeten worden gemaakt, die later bewerkt moeten worden.

 

Ruimtelijke verkenningen

 

De zoektocht naar potentiƫle locaties voor windturbines en zonneparken wordt vele malen eenvoudiger in Win3D. Doordat in Win3D windturbines eenvoudig in verschillende opstellingen en op verschillende locaties neergezet kunnen worden, worden verkenningen realistischer en sneller uitgevoerd.

 

Interactieve gebiedsprocessen

 

Met Win3D kunnen veranderingen in het landschap tijdens interactieve workshops samen met deelnemers bekeken worden. Opstellingen en camerastandpunten worden opgeslagen in scenarioā€™s en worden bij volgende sessies weer opgeroepen. Zo kunnen ze makkelijk en snel met elkaar vergeleken worden. De opstellingen worden zo opgeslagen dat technische en milieukundige onderzoeken direct mogelijk zijn. Hierdoor sluit Win3D naadloos aan lopende processen.

 

Bouwstenen voor beleid

 

Win3D laat zien welke impact ruimtelijke veranderingen in het landschap hebben. Zo kunnen we laten zien hoe windmolens draaien en zonnevelden reflecteren. Hierdoor kunnen we een realistisch beeld geven van windmolens, zonneparken of beplanting en kunnen beleid en wensen inzichtelijk gemaakt worden.

 

GIS

 

 

 

Voorbeelden

 

ROM3D gebruikt Win3D in projecten die gaan over de belangrijke maatschappelijke opgaven van deze tijd. Win3D is oorspronkelijk ontwikkeld voor het in 3D visualiseren van de impact die windmolens hebben op het landschap.

 

Windenergie

Welke impact hebben windmolens op het landschap?

3D-visualisatie van erfmolens

 

Landbouw

We ontwikkelen Win3D met nieuwe elementen om in te zetten bij projecten over groenblauwe dooradering met landschapselementen of biobased teelten.

 

Zonne-energie

Met Win3D kunnen we laten zien welke effecten zonnepanelen op daken of in zonneparken hebben op de omgeving.

 

Gebiedsontwikkeling

Win3D gebruiken we om bijvoorbeeld groenblauwe dooradering of andere veranderingen op en rond het boerenerf te visualiseren in 3D.