Draaiende windmolens in fotorealistisch landschap

Vanaf twaalf plekken kijken hoe draaiende windmolens er in fotorealistisch landschap uit kunnen zien. Dat kan nu in de 360° viewer die ROM3D heeft gemaakt voor twee nieuwe windmolens, die op het bedrijventerrein Isselt in Amersfoort moeten komen. ROM3D gebruikte tot nu toe alleen statische foto’s, nu zijn voor het eerst windmolens met draaiende wieken in virutal reality te zien.

Energiecoöperatie Samen Energie wil twee windmolens plaatsen bij het bedrijventerrein Isselt, die samen voldoende stroom opwekken voor zesduizend woningen. Hiervan heeft ROM3D met Win3D een presentatie gemaakt. Vanaf twaalf plekken in en rond Amersfoort en Soest kunnen mensen in een fotorealistische omgeving zien wat het effect is van draaiende windmolens op het landschap. De bewegende beelden geven een realistischer beeld van het effect van windmolens dan statische foto’s of visualisaties.

In de 360° viewer van het project Soesterwijkwiek is vanuit twaalf perspectieven te zien wat het effect is van de draaiende windmolens. Zo kijk je vanaf Van Lenneplaan in Soest door de bosjes heen vanaf iets meer dan twee kilometer naar de windmolens. Bij de Coelhorsterweg in Amersfoort-Hoogland kijk je vanuit het boerenland, met op de voorgrond een stal. En vanaf de Koppelbrug in Amersfoort zie je de windmolens achter het bedrijventerrein langs de Eem draaien.

Blik vanuit de 360 ° viewer op twee draaiende windmolens op bedrijventerrein Isselt in Amersfoort, gezien vanaf de A.P. Hilhorstweg (klik op de link om zelf de viewer te bekijken).

Slagschaduw

Voor informatiebijeenkomsten met omwonenden over de twee windmolens heeft ROM3D ook in beeld gebracht waar de slagschaduw van de twee 210 meter hoge windmolens voor eventuele overlast zou kunnen zorgen. Die slagschaduw speelt vooral in de lente en de herfst, als de zon laag staat en de schaduw lang is. Op de video over de slagschaduw die ROM3D maakte (zie hieronder), is op momentopnames te zien hoe de zon in verschillende seizoenen zorgt voor meer of minder slagschaduw.

Film die ROM3D maakte over de manier waarop slagschaduw van de twee windmolens valt op het landschap rondom Amersfoort.