Buurt Energie Strategie (BES) Larense Broek

Energie - Wind
Privé: Jochem Besten
06 13 59 83 07

Opdrachtgevers
LochemEnergie

Aanleiding

In verband met onze ambitie, kennis en ervaring op het gebied van energieneutrale dorpen heeft energiecoöperatie LochemEnergie ons gevraagd om voor de Buurt Energie Strategie (BES) Larensebroek energieverkenningen uit te voeren en de werkgroep Energie te begeleiden. Dit hebben we van maart 2021 tot en met november 2021 opgepakt.

Aanpak

Voor de energieverkenningen zijn technieken zoals zonnepanelen, kleine windturbines, warmtepompen, zonnecollectoren en groengas in verschillende combinaties toegepast. Hierbij wekken de zonnepanelen- en collectoren voornamelijk in de zomer energie op, de windturbines in de winter en de opwek van biogas is redelijk gelijk door het jaar.

Resultaat

Uit de energieverkenningen blijkt dat het mogelijk is om het Larensebroek zelfvoorzienend te laten zijn. De resultaten van de energieverkenningen zijn op twee bewonersavonden in november 2021 aan de inwoners van het Larensebroek gepresenteerd. Op beide avonden hebben zich ongeveer 100 buurtgenoten laten voorlichten over de energieverkenningen. De uitkomsten zijn enthousiast ontvangen. De verwachting is dat de werkgroep Energie in 2022 een vervolg geeft aan de BES.